44 flats in Burriana

2009
VIII I.V.V.S.A. competition (Valencian Housing Institute)
Burriana. Castellón

The goal of this project is to obtain a rich and morphologically typological proposal from the rationalization of elements that design and build for providing identity to this building situated on the edge of the city of Burriana in the garden.
The draft of the decision to split the block longitudinally through a corridor where the vertical communication cores are arranged on both ends. This is the most optimal, rational and economical way to solve the access to both houses, and the basement for parking from them. We get 44 homes, of which 20 are oriented southeast to northwest 24, and got 53 parking spaces on two basement floors resolved on three levels.
2.50 meters modulation fragmenting the building along its length, with a flexible, optimal solution for the garage and economic structurally possible.
The provide an outdoor space to each of the houses is something we consider essential for the enjoyment of its inhabitants and we will use to achieve optimum energy use of the building. The terraces share one of the modules of each house with the entrance hall. Thus we get a large open space in the living area of the house, joining terrace, foyer, living room and kitchen and merging the interior and exterior space. The terraces are of a height on the south facade to get more shade in summer, and double height in the northwest to get capture more light (duplex apartments). Furthermore, the number of guidelines that will each house is increased.
We propose that these terraces are used to generate a passive cross ventilation in the building. Thus breaks temperature inside will be less pronounced and consumption in heating and air conditioning will be reduced in the various seasons.
In the warm period the outside temperature is very high. It is intended to capture the cooler air entering the terraces of the west facade for through a double construction in the false ceiling, drive into the building and from there to the warmest facade. This is achieved by high openings in the windows of homes in the southeast facade that will allow the hot air accumulated escape to the outside producing a vacuum that will be filled by fresh air taken on the terraces of the west facade, significantly lowering the temperature stays inside and creating a system of natural air conditioning. The southeast facade systems also has protection against solar radiation.
In winter the system is reversed and the terraces of a height of the southeast facade in summer protected from direct radiation, allow the entry of sun lowest during winter. By providing controlled openings in the bottoms of the windows of the west facade, the colder air will flow outward causing a vacuum that will occupy the warmer air from the south facade thus generating a natural heating system.

The typological scheme is varied to meet the needs of a greater number of individuals and families. There are houses of one, two and three bedrooms. Housing where the sleeping area is clearly separated from the day, others where the bedrooms are located at both ends of the housing in response to a need for privacy between them or enabling the use of next stay at the entrance as an office in rather than as a bedroom. Five of the nine types are developed on one level (A, B, C, D, E) and four are duplex homes (F, G, H, J).
harmony pursued in the controlled play of the compositional elements of the facades. The proposal enhances the two urban spaces to those shown. Elevations are treated similarly but with some variations: northwest terraces double height and bodies blown on one level, southeast terraces of a single height and overhangs of two.
The penthouse disintegrates into four volumes, one containing the access and three upper floors correspond to the type J. The solar panels will be arranged on these bodies. It intends to occupy the remaining free space of the cover as “crop garden” overlooking the garden.